Känner du att det är svårt att få en god natts sömn? I så fall är du inte ensam! En undersökning av USAs hälsovårdsmyndighet visade att upp till en av tre inte får tillräckligt med sömn och att hela 80% av oss har svårt att sova minst en gång i veckan.

Att få tillräckligt med sömn är avgörande av flera olika skäl. Vår mentala kapacitet, förmåga att lära nytt och att hålla humöret uppe är alla beroende av god sömn.
Varför vi sover och varför sömn är viktig forskas mycket på, men för varje dag lär vi oss något nytt. 2013 visade en studie hur hjärnan faktiskt städas från avfall medans vi sover – så inte undra på det är viktigt med tillräckligt med sömn! Enligt University of Rochester Medical Center, arbetar vårt ”glymphatiska system” - likt vårt mer kända lymfatiska system - med att få bort avfall från hjärnan via ett utbyte mellan de vätskor som omger både hjärna som ryggrad. Studier visar att hjärncellerna faktisk krymper något under sömnen, vilket möjliggör ökad cirkulation av vätskorna runt dem, vilket i sin tur gör att fler avfallsprodukter som löslig beta-amyloid rensas bort vilket man tror kan minska risken för demenssjukdom såsom Alzheimers.


Detta är anledningen till varför det är viktigt att vi inte bara får tillräckligt med sömn utan och att din sömn verkligen är vilsam och att du inte oavsiktligt ökar den kemiska belastningen på den medan den försöker att göra sig av med avfall och restprodukter!

Vänta, vad?! Kan jag verkligen öka den kemiska belastningen på min kropp medans jag sover?!
Kanske låter det konstigt och osannolikt, men det kan det faktiskt vara sant. Till exempel:
Om dina sängkläder, örngott och täcken är gjorda av traditionellt odlad bomull, kan det finnas spår av bekämpningsmedel som gömmer sig i dem – även efter flera tvättar. Och även ekologiskt odlad bomull kan behandlas med både färgämnen, ytbehandlingar och klorbaserade blekmedel eller annan efterbehandling som kan innehålla butan, propan och formaldehyd. Därtill kan ditt tvättmedel och det hemska sköljmedlet ytterligare spä på med potentiellt skadliga kemikalier. För att få en vilsam sömn utan att kemikaliebelasta din kropp när du sover; prova Norwex örngott gjorda av silkesslät, mjuk mikrofiber med BacLock® som håller det fräscht längre och du kommer sova som på moln!
Vad sägs om dina kvällsrutiner? I bara din tandkräm kan det finnas potentiellt skadliga kemikalier så som natriumlaurylsulfat, propylenglykol, triclosan och dietanolamin. För att inte sedan tala om ansiktsrengöring! Dessa produkterna kan innehålla allt från natriumlaurylsulfat till syntetiska dofter, alkoholer och parabener.


Så varför inte prova en ”Norwex Mikrofiber-och-Vatten-behandling” för att rengöra ansiktet innan läggdags? Makeup Removal Mikrofiberset gör helt rent med bara vatten och med den nya Exfolierande Ansiktspaden får du en rejäl djuprengöring - utan kemikalier - på ditt ansikte när du vill lyfta fram ren och fräsch hy lite extra. Facial pads är därtill en finurlig ersättning för bomullsrondeller! Med hjälp av dessa kommer du inte bara att hålla skadliga kemikalier bort från din hy, du spar också pengar genom att kunna använda dem om och om igen! Och prova gärna även Norwex Tandkräm med Cooling Mint. Den är inte bara säker och effektiv, du kommer också sova bättre när du är medveten om att du inte har utsatts för några skadliga kemikalier.