Länken mellan kemikalier och risken för cancer

I takt med att användning av kemikalier ökat i Sverige och andra industrialiserade länder, har även antalet cancerfall. Idag drabbas uppskattningsvis 1 av 8 kvinnor av bröstcancer. Därför är det viktigare än någonsin att förstå vissa av orsakerna och riskerna som är kopplade till denna dödliga sjukdom.

Eftersom att kampen mot bröstcancer uppmärksammas i oktober, vill vi dela information om potentiella orsaker och risker i din omgivning, speciellt produkter i ditt hushåll som kan kopplas till bröstcancer.

Ålder, gener, diet, fetma, alkoholkonsumtion och träning är alla kända faktorer för bröstcancer. Men det finns också flera möjliga faktorer som härstammar från den stora mängd kemikalier vi kommer i kontakt med. Det finns mer än 85 000 syntetiska kemikalier på marknaden idag, allt från konserveringsmedel i våra läppbalsam och flamskyddsmedel i våra soffor till mjukningsmedel i våra plastflaskor och bekämpningsmedel på våra frukter och grönsaker.

Här är ett par platser de kan gömma sig på:

1 Tvätt- och skönhetsprodukter

Visste du att konserveringsmedel inom kategorin ”parabener” har hittats i bröstcancertumörer? Butylparaben, ethylparaben, isobutylparaben, methylparaben och propylparaben är konserveringsmedel som ofta finns i tvättmedel och skönhetsprodukter. Parabener har bevisats härma östrogen, och enligt breastcancer.org kan de ”penetrera huden och agera som en svag östrogen i kroppen – och starta produktionen av östrogenreceptor-positiv bröstcancer.”

Vad som är oroväckande är att även om enskilda produkter innehåller begränsade, lagliga nivåer av parabener, så kan den sammanlagda exponeringen av parabener från flera olika produkter bli för mycket för vår kropp och kulminera i flera olika hälsoproblem.

2 Plastfolie och matlådor

Plastförpackningar och matlådor innehåller ofta ftalater, som kan användas till att mjuka upp plast och göra det flexibelt. I en studie från 2012 publicerad i The Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, visade det sig att ftalater får cancerceller att multiplicera tre gånger snabbare och sprida sig ungefär två och en halv gånger snabbare än celler som inte exponerats för ftalater.

Olyckligtvis kan ftalater läcka in i din mat från matlådor och plastfolie, speciellt om maten du förvarar är oljig eller har en hög fetthalt. Eftersom ftalater blivit kopplade till hormonavbrott, tidig pubertet och bröstcancer, bör all mat du handlar som är paketerad i plast läggas i en glasbehållare när du kommit hem. Ftalater frigörs under hela produktens hållbarhet, så ju fortare du paketerar om den, desto bättre. Mikrovågsugn? Använd alltid mikrovågssäker förpackning och undvik att värma i plast.

Reducera användningen av plast i ditt hem, använd våra Skärbrädor tillverkade av ris-skal, Silikonlock, Återanvändbara Livsmedelpåsar och Sugrör i rostfritt stål.

3 Toalettsprays

2012 upptäckte forskare från U.S. Centers for Disease Control and Prevention att tjejer som exponeras för höga nivåer av diklorbensen, ett kemiskt lösningsmedel som används i toalettsprayer och vissa luft-fräschare, var mer troliga att få deras första menstruation i genomsnitt sju månader tidigare än tjejer som knappt exponerats till den vanliga kemikalien. Tidig pubertet är en stor riskfaktor för att utveckla bröstcancer senare i livet.

4 Barns produkter

Eftersom tidig exponering för farliga kemikalier kan ha mest potentiellt skadliga effekter, är det viktigt skydda bebisar och barn från dessa så mycket som möjligt. Bisfenol A, även kallat BPA, är en annan penetrerande kemikalie som är en riskfaktor för bröstcancer. Det är en av de vanligaste plastkemikalier och finns ofta i babyflaskor, kökssaker i plast, tennmatburkar och vissa leksaker. BPA härmar östrogen och har ett bevisat samband till tidig pubertet hos flickor.

Förutom att reducera användningen av plast, speciellt för förvaring av mat och uppvärmning, är det viktigt att damma ditt hem ofta och hålla golv och möbler så rena och kemikaliefria som möjligt. Kemikalier samlas ofta i damm och dras med in utifrån, så förlita dig på Norwex produkter, som vår Dörrmatta, Dammvante och Moppsystem för att reducera kemikalier som BPA i ditt hem.

Att skydda dig och din familj från skadliga kemikalier kan leda till ett gladare, hälsosammare liv. Men tidig upptäckt av bröstcancer är viktigare än någonsin. Har du gjort mammografi i år?