Så här års hänger vintern sig ofta kvar som ett torrt minne på våra händer, hälar, armbågar för att inte glömma bort läpparna. Huden och hyn kan framstå som grov och fnasig. Blir huden för torr kan den till och med bli irriterad och spricka. Det är inte en bra känsla – eller ett bra utseende.

Tag fram lotion! Få på läppbalsam! Var är min handkräm!? Men vänta…

Innan du smörjer in dig med något som luktar gott, känns skönt och mjukt; Låt oss ta en snabb närmare koll på några av de ingredienser som du oavsiktligt kan låta din kropp absorbera när du är för snabb med att skaka av dig vintern.

5 Vanligt förekommande ingredienser att vara observant på

  • Petroleum och mineralolja 

Mineralolja eller Petroleum, det finns många namn på ämnet som utvinns ur råolja. Det är utöver att vara en icke hållbar källa, en anledning till att bli bekymrad. Även de mest raffinerade, rena oljorna innehåller ibland spår av föroreningar som kan penetrera huden. Speciellt uppmärksam kan du vara när de förekommer i läppbalsam du också får i dig via munnen när du äter, dricker eller bara smackar med läpparna.

  • BHA (E320 Butylhydroxianisol) och BHT (E321 Butylhydroxitoluen)

Dessa två ämnen är syntetiska antioxidanter som ofta förekommer i feta produkter för att förhindra de skall härskna. Forskning pågår fortfararande och även om inget än är fastslaget finns tecken att BHA och BHT är kopplade till allt från luftvägsirritation till störningar i fortplantningssystem och uppkomst av cancer.

Väl istället produkter som innehåller vitamin E. Det fungerar på samma vis när det kommer till att förhindra produkten härsknar och det är säkert i de små doser som behövs.